General Knowledge (GK) and Current Affairs 2013- 28th March

0
24
General Knowledge (GK) and Current Affairs 2013- 28thMarch

As we know GK and current affairs is an important parameter which decides whether the candidate is passed or failed the exam. Never take GK and current affairs part so easy. You need to do work hard for this section to score good marks. We all know in exam paper there are other parts also like English, aptitude, subject related, reasoning etc but to give exam on the basis of aptitude and English knowledge is wrong, GK is an important parameter.

AllGovtJobs want your success!!! Here are some current affairs and GK quiz questions, hope you find it advantageous.

1.      “Jeevandan Project,” an organ transplantation programme is a project of ——-?
a.       Karnataka
b.      Andhra Pradesh
c.       Tamil Nadu
d.      Odisha
Answer: Andhra Pradesh
2.      In India, the Houbara Bustard is spotted in ——-?
a.       Desert Regions of Rajasthan
b.      Himalayan mountains
c.       Ganga plains of UP
d.      Western Ghats
Answer: Desert Regions of Rajasthan
3.      Asia’s first hydro electric power plant is establishment at ——?
a.       Sivasamundram
b.      Simsa
c.       Mettur
d.      Pykara
Answer: Sivasamundram
4.      The National Institute of Design is located in —–?
a.       Mumbai
b.      Kolkata
c.       Jaipur
d.      Ahmedabad
Answer: Ahmedabad
5.      Recently, the President of India conferred the honorary rank of Suprabal Jana Sewa Shree of Indian Army on Chief of the Army Staff?
a.       Nepal
b.      Bhutan
c.       Sri Lanka
d.      Bangladesh
Answer: Nepal
6.      Cochin Shipyard Ltd has recently launched the first fast patrol vessel (FPV), being buit for the India Coast Guard. What is the name of the vessel?
a.       Aadesh
b.      Sandesh
c.       Samundra
d.      Sagara
Answer: Aadesh
7.      Indira Awaas Yojana (IAY) is a scheme of which among the following ministries?
a.       Ministry of Housing & Urban Poverty Alleviation
b.      Ministry of Rural Development
c.       Ministry of Urban Planning
d.      Ministry of Home Affairs
Answer: Ministry of Rural Development
8.      In the Union Budget 2012-13, the Government had sanctioned Rs 10 Crore to establish the Siddharth Vihar Trust as a Pali Language Research Centre at which among the following cities?
a.       Gangtok
b.      Dharamshala
c.       Gulbarga
d.      Matheran
Answer: Gulbarga
9.      Which among the following has created history by launching the first ever civil aviation service b/w Kargil & Jammu?
a.       Spice Jet
b.      Air Mantra
c.       Jet Airways
d.      Club One Air
Answer: Air Mantra
10.  Who among the following has claimed the women’s +75 kg gold medal in the National Weightlifting Championship 2013?
a.       Monica Devi
b.      Amanpreet Kaur
c.       Binitha Devi
d.      Manpreet Kaur
Answer: Manpreet Kaur

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here