Union Budget Important MCQs 2014 | UPSC & SSC GK Questions

1
15
Union Budget Important MCQs 2014 | UPSC & SSC GK Questions

1. Union Budget of India is referred to as the Annual Financial Statement in which ariticle of the Constitution of India ?
Ans : Art 112
2. Which Finance Minister presented the budget ten times, the most by any in Parliament ?
Ans : Morarji Desai (8 budgets and 2 interims)

3. Indian Government provides ____________crore for rehabilitation of displaced Kashmiri migrants as announced in Union Budget 2014-15?
Ans : 500
4. Crisis Management Center for women will be open at?
Ans : Delhi
5. Name the Finance minister of India who has presented the Union Budget 2014 in Parliament on 10th July 2014 ?
Ans : Arun Jaitley
6. Who has presented the First Union Budget of Independent India on 26th November 1947 ?
Ans : R.K. Shanmukham Chetty
7. Amount allotted for the project of developing 100 Smart Cities?
Ans : 7060 cr
8. Mandatory wage ceiling of subscription to EPS (Employee Pension Scheme) raised from Rs 6,500 to __________ ?
Ans : 15,000
9. Housing loan interest rate deduction limit has been increased to?
Ans : 2 lakhs
10. Finance Minister has put forth aim to achieve __________ per cent economic growth rate in next 3-4 years?
Ans : 7-8%
11. On which day the Union Budget presented in Lok Sabha normally ?
Ans : Last working day of the month February by the Finance Minister
12. Agriculture University announced in Budget will be set up at?
Ans : Andhra Pradesh and Rajasthan
13. On 29th February 1964 and 1968, who became the only Finance minister to present the Unoin Budget on his birthday ?
Ans : Morarji Desai
14. Who were the three Prime Ministers who presented the Budget in Parliament as they were holding the Finance Ministry portfolio?
Ans : Jawaharlal Nehru, Indira Gandhi and Rajiv Gandhi
15. What is the targeted fiscal deficit for 2016 (year 2015-16) as announced in the Union Budget 2014-15?
Ans : 3.6% of GDP
16. How much fund was set aside for the proposed National Rural Internet and Technology Mission (NRITM)?
Ans : 500 cr
17. Investment limit under Section 80C has also been increased to ……. from existing 1 lakhs in Budget 2014?
Ans : 1.5 lakhs
18. When does the Budget come to effect every financial year ?
Ans : 1st April
19. How many new IIMs have been announced in Union Budget 2014?
Ans : 5 (HP, Bihar, Rajasthan, Punjab and Odisha)
20. What does ‘Vote on Account’ deals with ?
Ans : Expenditure side of the Govt Budget

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here